Smaken verschillen in het openluchtmuseum

Lente: ‘De gekke fietsjes waar je op kunt rijden bij het Zaanse plein zijn zo grappig!’
Zoe: ‘Leuk dat je in de oude huisjes kunt kijken. Ik deed de was met een enorme stamper!’
Merle: ‘Mijn hotdog in het restaurant was echt gruwelijk lekker!’

Zoë staat voor een scherm en rent zo hard mogelijk op haar plaats. De meisjes zijn in het museum aan het begin van het park in de tijd van de jagers en verzamelaars terecht gekomen. Ze probeert een hert te raken met een speer. ‘Helaas, dat wordt honger’, komt er even later in beeld. Haar moeder doet het beter. ‘Raak! Tien dagen eten!’ verschijnt op het scherm. Zoë juicht. Lente probeert ondertussen ook eten bij elkaar te verzamelen bij een andere game. Met eikeltjes, paddenstoelen en pruimen komt ze ook een heel eind. ‘Genoeg voor drie personen’, staat op het scherm. ‘Toch hou ik meer van spaghetti’, lacht Merle.

Gamen in het museum
In het museum komen ze ogen te kort. Overal zijn games te doen of zijn bijzondere voorwerpen te zien, zoals het oudste skelet dat in Nederland is gevonden. Op een reusachtig scherm vaart ineens een boot voorbij of komt een leger Romeinse soldaten aangemarcheerd. In een enorme bioscoop draaien films. ‘Ik kan hier wel een dag blijven’, zegt Merle, terwijl ze op een scherm een foto van haar in een oud schilderij zet.

Suikerfeest
Met de tram gaan de meisjes naar het Kindererf, om daar een feestje te vieren. ‘Wie aan feest denkt, denkt aan versiering, dansen, spelletjes, maar ook aan lekkers. Snoep, pepernoten, extra lekker eten. Bij elk feest hoort weer wat anders’, vertelt de mevrouw van het museum. De meisjes gaan helemaal los op de dansvloer en leren dansen uit verschillende landen. Daarna vieren ze het Suikerfeest. Daarvoor moeten ze speciale spullen bij elkaar zoeken en de kamer versieren zoals dat bij dit feest gaat. Er is zelfs een schaal met heerlijke hapjes.  ‘Eid Mubarak’, leest Merle vrolijk op. ‘Een gezegend feest betekent dat.’

Openluchtmuseum

Het park in
Buiten op het Kindererf gaan Zoë, Lente en Merle meteen oud- Hollandse spelletjes doen; Steltlopen, hoelahoepen of koeien melken. Merle: ‘Moeilijk zeg, dat melken! Je moet best hard knijpen!’ Daarna springen ze in de tram, waar ze grappen maken met de conducteur die hun kaartjes knipt. Eigenlijk vinden ze alles leuk in het park. De speeltuinen, de fietsjes die op een pleintje staan en het binnenkijken in alle oude gebouwen.

Moluks recept
Bij de Molukse barak wordt het verhaal verteld van de Molukse mensen die in de vorige eeuw naar Nederland kwamen. Ze moeten erg wennen aan het Nederlandse eten en hebben een probleem bij het koken. Veel ingrediënten zijn niet te vinden. Zoë, Merle en Lente krijgen een boodschappenlijstje. Ze zoeken de Nederlandse versie van sagomeel, gember en pandanblad.  Dat valt niet mee. Terwijl ze zoeken komt een oude meneer binnen die een grappig verhaal vertelt over zijn Indonesische buren. ‘Het waren de jaren vijftig en ik was met mijn acht jaar de eerste die in Heerenveen sambal proefde. Dat kende nog helemaal niemand. Nee, ik vond het niet lekker, maar je leert het wel eten hoor.’

Pannenkoeken, spaghetti en burgers
Napratend lopen de meisjes naar de uitgang. Wat zouden ze het meeste missen uit Nederland? ‘Pannenkoeken met Nutella’ zegt Lente. ‘Stamppot is natuurlijk typisch Nederlands, maar dat mis ik niet.’ Merle: ‘Ik zou wel naar Italië willen verhuizen voor het eten. Altijd spaghetti!’ ‘Hmm,’denkt Lente, ‘Ik wil wel naar Amerika voor de hamburgers en patat.’ Zoë: ‘Dan wil ik mee! Daar krijg je drie keer zo grote porties!’

Kom op 6 en 7 juli naar het zomerevenement ‘Wat van ver komt is lekker?’! Er is muziek, er zijn dansers, verhalen,  proeverijen en nog veel meer. Zo kom jij te weten welke smaken er in de loop van de tijd naar ons land zijn gereisd. Ruik, proef en beleef smaken en gerechten van ver! Bekijk de website van het Openluchtmuseum voor meer informatie. 

Afbeelding

Openluchtmuseum Gruwelijk of lekker

Intro

Van wat voor smaken houden ze in andere landen? En wat is eigenlijk typisch Nederlands eten? Op die vragen proberen Zoë, Lente en Merle antwoord te vinden in het Nederlands Openluchtmuseum. Ze testen het thema ‘Gruwelijk Lekker’ waarbij je testjes kunt doen, smaken kunt proeven en nog veel meer!

Label

ADVERTENTIE