Stem op jouw Dier van het Jaar 2021!

Welk dier gaat ervandoor met de titel Kidsweek Dier van het Jaar 2021? Wordt het de avontuurlijke ara Charlie, speurhonden Bruce en Boris, kleptokat Lotje of de drijfkoe Leonarda? De winnaar van de Dier van het Jaar-verkiezing krijgt niet alleen eeuwige roem, maar ook een cheque ter waarde van duizend euro voor een goed doel naar eigen keuze.

Er kan weer gestemd worden. Maar eerst stellen we de genomineerde dieren hier aan je voor. 

Charlie de avontuurlijke Ara

Op avontuur gaan, zit de blauw-gele ara Charlie in het bloed. Ze vliegt altijd vrij rond door de Haagse wijk Loosduinen en hopt van tuin naar balkon. Ook neemt ze vaak een kijkje bij de voetbal- en hockeyvelden. Tegen de avond keert ze altijd weer terug naar huis. Maar een paar maanden geleden was Charlie plots verdwenen! Baasje Mark wist het meteen zeker: ze was ontvoerd. Een blauw-gele ara is namelijk veel geld waard. Er werd een beloning uitgeloofd en Mark reed stad en land af om bij iedereen te gaan kijken die dacht haar gezien te hebben.
Na drie weken vermissing durfde hij er bijna niet meer op te hopen dat zijn geliefde papegaai nog zou opduiken. Maar ineens stond er een man aan de deur met een grote kartonnen doos. En daarin zat Charlie! Inmiddels te bekend om nog door te verkopen aan een handelaar. Charlie is gelukkig helemaal de oude. Nog altijd vliegt ze lekker buiten rond. Wel met een gps-tracker of met haar nieuwe maatje: soldatenara Vinnie.

Goed doel: Hope for wings

Lotje de stelende kat

Mondkapjes, speelgoed en zelfs onderbroeken! Kat Lotje uit Assen is een echte dief. Als het begint te schemeren, gaat ze op rooftocht door de tuinen van de buren. Ze pikt doekjes en kledingstukken van de waslijnen en sleept alles mee naar huis. Geregeld ligt de vloer bezaaid met spullen. Ook neemt ze regelmatig een kijkje op een bouwplaats waar ze werkhandschoenen steelt. Inmiddels liggen er al twaalf complete paren in huis! Haar baasje Brunhilde noemt haar een kleptokat. Een naam die perfect bij Lotje past.
Want iemand die niet kan stoppen met stelen, noem je een kleptomaan. Brunhilde is bezig met een kinderboek en een verhalenbundel over haar bijzondere huisdier. Lotje wordt steeds beroemder in haar woonplaats Assen. Ze wordt daar zelfs herkend op straat. Volgens Brunhilde lijkt het net alsof ze doorheeft dat er veel aandacht voor haar is. Want ze loopt nu nog meer als een diva door de buurt.

Goed doel: Stichting Dierenlot

De zwemmende koe leonarda 12

Leonarda 12 is een echte overlever. Ze graasde in juli met haar kudde in Roermond toen de Maas overstroomde. Haar baasje, boer Har, probeerde zijn koeien nog naar binnen te lokken met voer. Maar omdat hun buik net vol zat met gras lukte dat niet. Ze hadden helemaal geen honger! Hoe het is gebeurd blijft een raadsel, maar even later is Leonarda 12 in het water terechtgekomen. Bijna honderd kilometer verderop, in het Brabantse Escharen, werd de koe gespot door een voorbijganger.
Alleen haar snuit piepte nog net boven het water uit. De brandweer kon het uitgeputte dier uit het water tillen. Boer Har begrijpt niet hoe Leonarda 12 zo’n eind heeft kunnen zwemmen. Volgens hem is het echt een wonder dat het haar is gelukt. Hij is nu extra zuinig op haar. Ze krijgt alles wat ze lekker vindt, zoals brood en gras. En ze mag de rest van haar leven in het weiland staan en daar ook oud worden.

Goed doel: Zorgboerderij Bolvennerhof in Echt

Bruce en Boris, twee harige helden

Ruiken, snuffelen en speuren. Labrador Bruce (4) en terriër Boris (2) zijn er zó goed in, dat ze er hun werk van hebben gemaakt. De twee professionele speurhonden zijn door hun baasje Wesley speciaal getraind om in Zuid-Amerika naar smokkelwaar te speuren. Op vliegvelden en havens zoeken de speurneuzen in bagage naar tanden, botten en huiden van die roofdieren. Die producten worden namelijk veel van Zuid-Amerika naar Azië gesmokkeld om sieraden of medicijnen van te maken. Tijdens hun werk gebruiken de twee hun eigen superkrachten. 
Boris is heel stoer, trekt zich niks aan van mensen en springt overal makkelijk bovenop of sluipt ergens onderdoor. Bruce is juist heel lief en enthousiast en komt daardoor op veel plekken. Als ze niet op missie zijn, wandelen de harige helden in het bos of zijn ze aan het trainen. De twee vervelen zich nooit en vinden het speuren één groot spel. En ze maken de wereld er ook nog een beetje mooier mee. Win-win!

Goed doel: Wildlife Watchdogs